Månadsbrev september 2020

I enlighet med det historiska mönstret inleddes september med hög volatilitet och ett par kraftiga nedställ. Framförallt var det teknikaktierna som såg de största rekylerna efter att ha varit drivkraften för marknaden under både våren och sommaren. Den skillnad som vuxit fram mellan marknadens olika segment, vilket vi talade om i förra månadens brev, blev till slut för stor och septembers handel har sett till att justera tillbaka lite av dessa gap.

September och oktober tillhör de svagare månaderna på börsen enligt historiken och även så blev det detta år. Första handelsdagen i september bjöd på röda börser runt om i världen. Detta var inte oväntat då uppgången börjat ta en parabolisk form mot slutet drivet av stora teknikjättar i USA som Apple, Amazon och Tesla. Rekylen var således både väntad och välbehövlig för att sentiment och positionering skulle komma ner till mer normala nivåer. Totalt sett är börsen nu upp drygt 3% respektive 4% i Sverige och USA. Drivkrafterna bakom marknaderna är som tidigare behandlat kraftig stimulans, en snabbt återvändande konsumtion, hög riskvilja samt fortsatt stora volymer som behöver leta sig in i marknaden i brist på bättre alternativ.

Vi ser inga större varningstecken på att den positiva trenden är på väg att avslutas även om det givetvis finns orosmoln avseende den verkliga baksmällan från vårens nedstängningar och en del ovisshet kring den kommande influensasäsongen och vad denna kan bringa. Flera regioner världen över har sett sina Covid- smittor stiga under de senaste veckorna och vissa restriktioner rullas nu tillbaka i begränsad skala. Trots det är denna våg än så länge betydligt mindre allvarlig sett till dödsfallen som rapporteras.

Det amerikanska valet närmar sig med stormsteg och läget är fortfarande mycket jämnt. Enligt enkät- undersökningarna leder Biden rejält samtidigt som bettingodds och marknadsdata indikerar att Trump har övertaget. Trumps insjuknande i Covid-19 skiftade förväntningarna en kort period tills hans frisk- förklarande nu i dagarna.

Under månaden har den amerikanska 10-åringen börjat bryta uppåt med stöd av starka makrodata som även indikerar en ökad bredd i återhämtningen. Detta är positivt för mer cykliska segmentet som industri och kapitalvaror. Då diskonteringsfaktorerna påverkas av långräntan är detta ytterligare en drivkraft mot den rådande trenden Growth vs Value.

Under månaden har vi även sett ett par officiella uttalanden från bland annat EU och Kina avseende satsningar kopplat till klimatmålen. Uttalandena kom före och i samband med New York Climate Week som är ett av de årliga huvudeventen kring frågan där företag, politiska ledare och forskare sammanträder för att diskutera nuläget och vägen framåt. Vi välkomnar dessa uttalade satsningar dels då de är viktiga för världens förmåga att nå klimatmålen, dels för att delar av vår förvaltning har ett tydlig fokus på hållbarhetsomställningen och därmed gynnas av tydligare krafttag i denna riktning.

Framåt är det stundande valet i USA den viktigaste omvärldshändelsen att följa både för marknaderna och ekonomin. Oavsett utfall är båda partier överens om fortsatta stödåtgärder men riktningen på dessa skiljer sig markant. Vi förstår effekterna av de olika utfallen och anpassar vår exponering utefter händelsernas utveckling.

Vi välkomnar Jonne Wittenfeldt till E&P!

”Att komma till Ericsson & Partners känns riktigt roligt och spännande då vårt upplägg ligger helt rätt i tiden, samt där stort fokus ligger på kunden. Senast i min karriär kommer jag från SEB Private Banking. För mig handlar förmögenhets- förvaltning inte bara om att förvalta kundernas kapital utan också deras förtroende. Jag är en person som gillar att resa och upptäcka nya kulturer främst med fokus på mat och dryck. På min fritid umgås jag mycket med min familj, blivande fru Malin och sonen Oliver. När tidens ges så gillar jag att hålla mig aktiv genom träning, golf och jakt.”

Kommentera inlägget:

Dela inlägget:

Våra senaste inlägg:

Sök i arkivet:

På Ericsson & Partners webbplats använder vi cookies för att underlätta för dig som användare. Läs mer om cookies här.