Månadsbrev november 2019

Under november månad har aktiemarknaderna fortsatt gå starkt i stora delar av världen och nya all time highs har slagits på löpande band. Marknaderna har klättrat över den s.k. ”wall-of-worry” och pris har nu blivit den primära drivfaktorn. Det svenska storbolagsindexet är dock ett undantag där en märkbar inbromsning inletts sedan mitten på månaden.

Under den gångna månaden har OMXS30 lugnat ned sig och gått in i en väntad rekylfas efter den oerhört starka utvecklingen i oktober. Årets uppgång summerar fortfarande till knappt 23% vilket är, i absoluta tal mätt, en fantastisk uppgång. Intressant blir nu att följa utvecklingen i den stundande rekylen som kan ge information om styrkan i marknaden. Det finns fortfarande väldigt mycket pengar på sidlinjen och tror man på fortsatt uppgång kommer detta kapital att flöda tillbaka till marknaden och ge stöd på nedsidan. Alternativet är att investerare fortfarande är tveksamma och den senaste uppgången raderas lika snabbt som den uppstod då det inte skett några egentliga förändringar sedan tidigare

I USA har uppgången fortsatt ytterligare lite till och nya toppnoteringar har registrerats under månaden. På året är S&P500 nu upp drygt 25%. Det finns en återkommande diskussion om vad det är som egentligen leder marknaden. Efter den gångna perioden kan man konstatera att pris leder det mesta. FOMO-fenomenet bör tas på största allvar då den psykologiska effekten bevisligen är så stark. Historien visar att extrema nivåer på fear and greed oftast leder till nya toppar i det korta perspektivet. Ett tydligt exempel på att detta drabbar de flesta är att många av de ekonomer som var ute och gjorde pessimistiska uttalanden i vintras nu vänt fot och talar optimistiskt om framtiden med stöd i de fåtal positiva faktorer som talar för detta. Det enda som ändrats under tiden är priset.

Tar vi ett steg tillbaka från marknaderna och blickar ut över landskapet kan vi fortsatt se stora geopolitiska spänningar med framförallt Hong Kong som ett allt större orosmoln. Utöver detta är den pågående handelskonflikten lika långt ifrån en fullständig lösning som den någonsin varit. Retoriken är fortsatt hård mellan parterna och Kina anger att det finns ett flertal faktorer som gör att landet inte känner någon brådska att nå ett avtal inom kort.

Då läget i princip är detsamma som för en månad sedan, rent fundamentalt, står vi fast vid vår defensiva inriktning. Med tanke på att vi hängt med på uppsidan i vår aktieexponering och samtidigt sitter med en lägre risk i en eventuell sättning känns detta beslut fortsatt rätt. Även vår småbolagsportfölj, Edge, fortsätter att prestera riktigt bra under månaden till följd av en stark utveckling för flera av våra senaste tillskott. Per idag (2019-12-05) är Edge-portföljen upp 34,75% sedan starten i maj 2018 och det finns fortsatt många goda idéer även i ett marknadsläge som detta med generellt sett höga priser.

Ericsson & Partners årliga investerarkväll

Missa inte Ericsson & Partners årliga investerarkväll som går av stapeln den 23 januari. Temat för kvällen kommer var ”Skånska börsbolag med edge” och flera av våra favoritbolag inom segmentet kommer och presenterar. Utöver intressanta föredrag bjuds det på mat och dryck och andra trevligheter. Mer information kommer inom kort!

Kommentera inlägget:

Dela inlägget:

Våra senaste inlägg:

Sök i arkivet:

På Ericsson & Partners webbplats använder vi cookies för att underlätta för dig som användare. Läs mer om cookies här.