Månadsbrev februari 2020

Februari 2020 kommer gå till historien som en av de mer dramatiska månaderna på de finansiella marknaderna efter att den snabbaste korrektionen någonsin inträffat under månadens sista vecka. Det som präglat nyhetsflödet och därmed marknaderna är det nya coronaviruset som fortsatt att sprida sig i världen och därmed vuxit fram som en betydande risk för den globala ekonomin.

När vi summerar februari månad kan vi notera att världens börser nu är klart minus på året och styrkan i sentimentet har avtagit och ersatts med en oro. Det här gäller både på marknaderna där riskaversionen tydligt vuxit men allt mer i vardagen med fler oroade uttalanden kring just viruset och dess konsekvenser. Under de senaste veckorna har försöken att begränsa virusets spridning misslyckats varvid det nu dykt upp runt om i världen. Det är framförallt ovissheten, då det är ett nytt virus vi inte fullt förstår, som gör att uppfattningarna kring allvaret och hur detta skall hanteras skiljer sig kraftigt mellan experter och regeringar. Balansgången för ländernas styren är mellan att införa drastiska åtgärder som effektivt bromsar spridningen kontra att hålla farten i ekonomin uppe.

Som nämndes i vår tidigare kommuniké om viruset var vår uppfattning att effekterna kunde bli stora men visibiliteten var låg. Ny data från den senaste veckans utveckling stärker det scenariot och vi är nöjda med att ha tagit höjd för detta genom en särskilt defensiv inriktning i portföljerna och i viss mån skydd på nedsidan.

De makrosiffror som kom under månadens första hälft var överlag positiva och bekräftade den vändning i konjunkturen som varit på väg under en längre tid.

Inköpschefsindex, industriorder och sysselsättning kom in starkt på många håll. När viruseffekterna får en bredare inverkan på ekonomin kommer dock trenden att avbrytas. Än så länge är det även tunt med kommunikation från storbolag och de få som har lämnat kommentarer signalerar ingen större fara ännu. Troligtvis går fler bolag ut och kommenterar läget inom kort varvid vi får en bättre förståelse för situationen. Undersöker man hur liknande situationer påverkat börserna historiskt kan man hävda att nuvarande reaktion är för stor. Ovanpå detta har världens centralbanker och regeringar varit tydliga med att stödpaket kommer sjösättas på flera håll och arbetet har redan initierats.

Vid månadsskiftet hölls den så kallade ”Supertisdagen” vilket är en avgörande dag för de demokratiska kandidaterna till presidentvalet i USA. Efter att resultatet fastställts är det klart att det nu endast står mellan Biden och Sanders, där Biden håller en knapp ledning. Till följd av att den ekonomiska aktiviteten som rapporterats i USA fram tills nu varit mycket stark så har många räknat med att segern för republikanerna redan är klar. Efter den senaste tidens händelser kan man inte utesluta att en kandidat som Sanders, med en lutning åt vänster och som till exempel förespråkar ett generösare vårdsystem i USA, kan växa i popularitet. Huvudscenariot är dock fortfarande att Trump vinner men mycket av förtroendet för den nuvarande administrationen kan raderas beroende på hur man hanterar coronaviruset nationellt. Detta blir viktigt att följa framåt och under valkampanjens slutspurt.

Har ni frågor om vår uppdaterade syn på coronaviruset står vi ständigt tillgängliga för att svara både per telefon och mail.

Fixed Income – företagsobligationer

I oroliga tider som dessa svänger det ofta kraftigt på aktiemarknaderna. Ett alternativ för att undvika dessa stora rörelser är att investera en del av tillgångarna i företagsobligationer. En sådan allokering innebär lägre risk i portföljen och levererar en mer stabil värdeutveckling över tid. Ericsson & Partners har god erfarenhet av denna typ av förvaltning och är du intresserad av detta är du välkommen att höra av dig så att vi kan diskutera ett upplägg som passar just dig.

Kommentera inlägget:

Dela inlägget:

Våra senaste inlägg:

Sök i arkivet:

På Ericsson & Partners webbplats använder vi cookies för att underlätta för dig som användare. Läs mer om cookies här.