Månadsbrev februari 2019

Februari månad har präglats av fortsatta uppgångar där den svenska börsen (OMX30) steg +3,78% och USA (S&P500) steg +2,97% efter en stabil rapportperiod, duvaktig FED och en förhoppning om lösning av handelskonflikten.

Hittills under 2019 har OMX30 stigit med närmare 12%, vilket är en stark återhämtning från det negativa sentimentet som rådde under hösten 2018. Som tidigare nämnts var orsakerna till nedgången bland annat en eskalering av handelskonflikten mellan Kina och USA, höjningen av styrräntan i USA med bakgrund av det starka inflationstrycket och prognosen om fortsatta räntehöjningar.

Under februari månad blev det mer klart för investerarkollektivet att handelskonflikten kan gå mot en lösning i närtid och att FED kommer bromsa med sina räntehöjningar framgent. Vidare har det kommit signaler om att regimen i Kina öppnat för vidare finanspolitiska stimulanser för att stödja ekonomin där den höga tillväxttakten börjat avta. Under månaden möttes Nordkoreas Kim Jung Un och USA:s president Donald Trump i Vietnam. Mötet slutade dock inte i någon konkret aktionsplan för framtiden.

I Europa fortsätter turerna gällande Brexit där premiärminister Theresa May försöker få det splittrade parlamentet att godkänna ett kompromissavtal mellan EU och Storbritannien.

I Sverige kom inflationen in svagare än väntat, vilket försvagade kronan ytterligare och försvårar Riksbankens räntehöjningar. Vidare är rapportsäsongen för det fjärde kvartalet avslutad och sammantaget kan vi konstatera att rapporterna var stabila där bolagens vinster och framtida utsikter inte var så pessimistiska som förväntat. Marknaden tog emot ett antal av våra befintliga innehav väl, såsom Essity, Dometic, Volvo och Tele2.

Avslutningsvis går vi emot en händelserik mars månad och utdelningssäsongen kommer allt närmare. Viktiga händelser under början av månaden är ECB:s penningpolitiska möte samt amerikanska sysselsättnings-, jobb- och inflationssiffror. Vidare kommer amerikanska FED sammanträda där nya ränteprognoser kan presenteras. Den kinesiska folkkongressen påbörjas den femte mars vilket kan ge en fingervisning gällande landets tillväxtutsikter. Ryktet säger även att ett handelsavtal mellan USA och Kina kommer att undertecknas under månaden.

En aktie som är attraktiv på rådande kurs är automationsbolaget ABB. Bolaget är efter försäljningen av Power Grids intressant mot bakgrund av den uttalade ambitionen att dela ut försäljningslikviden till aktieägarna. Ett sådant återköpsprogram skulle tillsammans med den resterade verksamheten, som väntas ha en hög rörelsemarginal, medföra att ABB i vår mening handlas till en låg värderingsmultipel.

 

MÅNADENS CASE – EN SPRINTER MOT NORDEA

Nordea har haft en svag utveckling på börsen sedan 2017 och framstår på rådande nivåer som lågt värderad. Efter stora kostnadsbesparingar, avklarade IT-satsningar, en slutförd flytt till Finland, Christer Gardell som gått in som storägare genom aktivistfonden Cevian, VD Casper von Koskull som köpt en större post aktier samt att Torbjörn Magnusson tar över ordförandeklubban ser vi nu goda möjligheter till revansch och en klar uppsida. Investeringen medför en hävstång på hela 5 ggr Nordeas aktieuppgång. Samtidigt medför produkten ett skydd på 30% på nedsidan. Nordea får alltså gå ner med 30% och ändå återbetalas investerat belopp. Produkten löper i tre år men kan såklart säljas under löptidens gång.

Kontakta oss om du är intresserad av placeringen!

Kommentera inlägget:

Dela inlägget:

Våra senaste inlägg:

Sök i arkivet:

På Ericsson & Partners webbplats använder vi cookies för att underlätta för dig som användare. Läs mer om cookies här.